Antioxidanty jsou z hlediska našeho dlouhodobého zdraví nezbytné. Plní širokou škálu úkolů a jejich efekt na lidské tělo nelze ničím jiným nahradit. V organismu si je ale dovedeme vytvořit jen v omezeném množství, které pro správné fungování nestačí. Navíc schopnost tvorby antioxidantů s věkem klesá. Jsme proto na jejich získávání z potravy či z doplňků stravy závislí. Při jejich nedostatku tělo strádá, chřadne a rychleji stárne.
Rezervovat termínAstaxanthin je v současné době nejsilnější antioxidant, který byl v přírodě objeven. Astaxanthin byl extrahován z ekologicky pěstovaných řas Haematococcus pluvialis a jeho součastí jsou i přirozeně se vyskytující kartenoidy jako lutein, kanthaxanthin a beta-karoten. Maximální čistota produktu je zajištěna organickou výrobní technologií a následným testováním na těžké kovy. BIO kvalita astaxanthinu zaručuje až 50 krát vyšší biologickou dostupnost než jeho syntetická forma. Pro lepší absorpci je kapsle s astaxanthinem doplněna o panenský olivový olej bohatý na polyfenoly. Díky rostlinným kapslím je produkt vhodný i pro vegany. Produkt neobsahuje žádné balastní látky.
Acerola se jako doplněk stravy užívá zejména pro svůj extrémně vysoký obsah vitamínu C. Vitamín C (neboli kyselina askorbová) se podílí na vstřebávání a využití kolagenu v organismu, chrání sliznice a je prevencí kurdějů. Důležitý je také pro kalcifikaci zubů a kostí, správnou funkci imunitního systému, hojení ran, tvorbu hemoglobinu, růst a další metabolické funkce. Pomáhá tělu bojovat s infekcemi, viry a možná i rakovinou. Jedna studie ukázala, že acerola bohatá na antioxidanty a vitamín C může pomoci zastavit růst rakoviny tlustého střeva. O acerole existuje spousta tvrzení, ne všechny jsou však podpořeny vědeckými výzkumy. Pro objektivní posouzení vlivu aceroly na lidské zdraví je potřeba více studií a výzkumů.
Haematococcus pluvialis (Chlorophyceae, Volvocales) je jednobuněčná sladkovodní mikrořasa, která je součástí planktonu a je rozšířená v mnoha biotopech po celém světě. Je považována za nejlepší přírodní zdroj astaxanthinu. V přírodě má astaxanthin zářivě oranžovou barvu. Odtud přebírají tuto barvu také živočichové jako je losos, humr nebo krevety. Astaxanthin obsahuje v každé kapsli 8 mg astaxanthinu v té nejčistší formě a je extrahován CO2 extrakcí z řasy Haematococcus pluvialis, která je na množství astaxantihu nejbohatší. Jedná se o přírodní produkt, který jako takový má až 50 krát vyšší biologickou dostupnost než jeho syntetická forma. Jako jeden z mála antioxidantů prochází astaxanthin do všech tkání a orgánů včetně mozku. Molekuly Astaxanthinu jsou rozpustné ve vodě i v tucích a pronikají tak celou ochrannou lipidovou dvojvrstvou buňky.
- - - - - - - - - - - - - -
Astaxanthin je často označován jako „král karotenoidů“ kvůli jeho pověsti jednoho z nejsilnějších antioxidantů nalezených v přírodě. Největší množství astaxanthinu obsahuje jednobuněčná sladkovodní mikrořasa Haematococcus pluvialis. Když je tato řasa ve stresu, přejde do režimu přežití a vylučuje astaxanthin, aby kolem ní fungoval jako „silové pole“. Astaxanthin chrání řasy před změnami v jejich prostředí, jako je ultrafialové světlo, nedostatek výživy nebo změna teploty. Díky astaxanthinu přežije řasa i ty nejdrsnější podmínky.
- - - - - - - - - - - - - -
Zpět na vitamíny